
6.1 Ethiek & 6.2 Burgerschap
Situatie:
Tijdens het schooljaar heb ik bij verschillende evenementen stage gelopen.
Taak:
De taken die ik kreeg verschilde per evenement, bij het ene evenement was ik coach van een team en bij een ander evenement heb ik geholpen als scheidsrechter met nog een paar andere jongens, en wij werden begeleid door wat meer ervaren scheidsrechters.
Actie:
Als coach heb ik ervoor gezorgd dat iedereen in het team even veel aan spelen toe kwam. Het was een recreatief toernooi zonder grote belangen en plezier stond tijdens dat toernooi voorop. Als scheidsrechter heb ik geprobeerd om de wedstrijden zo soepel mogelijk te laten verlopen waarbij beiden teams plezier hadden tijdens het voetballen.
Resultaat:
Het team dat ik tijdens het toernooi heb gecoacht is 1e geworden en de spelers waren ook erg tevreden met mijn inbreng. Het was een lange tijd geleden dat dit team voor het laatst de 1e prijs heeft gepakt na 3 jaar op rij 2e te zijn geworden. Het resultaat bij de het toernooi was dat de vrijwillige scheidsrechters een bedankje kregen in de vorm van wat chocola.
Reflectie:
Bij het team coachen kwamen de competenties het meest naar voren. Ik heb er dus voor gekozen om iedereen ongeveer even veel speeltijd te geven en toon mij daarmee betrokken met elke speler en heb ik moreel gehandeld. Ook toon ik hiermee burgerschap aan door adequate handelingsrichtlijn te volgen om elke speler even veel te laten spelen. Ondanks dat sommige spelers beter waren dan anderen. Ook heb ik van het begin een persoonlijk standpunt gehad van het door wisselen en iedereen even laten spelen. Tijdens het toernooi werd er wel eens wat alcohol genuttigd. Omdat dit altijd gebeurt tijdens dit toernooi heb ik hier niets van gezegd en de cultuur die tijdens het toernooi leeft geaccepteerd. Tijdens het scheidrechter zijn heb ik een keer een wedstrijd door de ogen van een scheidsrechter gezien en hierdoor heb ik wel meer respect gekregen voor scheidsrechters. Ik ben van mijzelf een erg rustige jongen en heb dat als scheidsrechter goed kunnen gebruiken wanneer sommige spelers het niet eens waren met mijn beslissingen die ik maakte. Er speelde bij mijn beslissingen bepaalde belangen natuurlijk. De teams kwamen om te winnen deden daar alles voor. Ik snapte hun belangen maar moest wel adequaat blijven en de regels blijven hanteren die mij werden geleerd. Ik heb de wedstrijden zo goed mogelijk proberen te begeleiden maar ondanks dat is er wel eens een foutje tussen geglipt. De spelers hebben die foutjes moeten accepteren. Ondanks foute beslissingen moet je als scheidsrechter altijd achter je persoonlijke standpunt staan, in dit geval de beslissing die je neemt. Anders gaan de spelers verkeerd op je reageren en wordt het alleen maar moeilijker om daarna met zelfvertrouwen over te komen bij je volgende beslissing.
Bewijslast
Maak jouw eigen website met JouwWeb