Afstuderen

Afgelopen jaar heb ik stage gelopen bij de gemeente Tynaarlo. Ik heb mij daar beziggehouden met gezonde leefstijl en vitaliteit binnen bedrijven. Mijn hoofdopdracht kwam voort uit het lokaal Preventieakkoord. Het doel van de opdracht was om inwoners van de gemeente Tynaarlo bewuster te maken van het belang van een gezonde leefstijl. Dit wou de gemeente Tynaarlo doen in samenwerking met een bedrijf in de gemeente. De hoofdopdracht heb ik uitgevoerd bij Royal FloraHolland Eelde. Daarnaast heb ik ook nog kleine projecten geleid voor de gemeente Tynaarlo. 

Ik heb als stagiair dus eigenlijk twee opdrachtgevers gehad. De gemeente Tynaarlo en Royal FloraHolland Eelde. Hierdoor heb ik leren werken bij twee verschillende organisaties. Dit was een uitdaging, maar ook een mooi leerproces. De manier van werken van beide organisaties hebben mij doen inzien hoe de organisaties omgaan met bepaalde vraagstukken. Op sommige gebieden waren er overeenkomsten en op andere gebieden waren er verschillen. Zo heb ik mij kunnen ontwikkelen op het niveau van beide organisaties. Waar de gemeente Tynaarlo vooral naar het maatschappelijke belang kijkt, heeft Royal FloraHolland Eelde meer interesse in wat het onderzoek voor effect heeft op haar werknemers en de eigen organisatie. Het is dan ook belangrijk om te kijken welke informatie relevant is voor welke organisatie.

De manier van communiceren en samenwerken was grotendeels hetzelfde bij beide organisaties. Er waren werkgroepen gemaakt die zich bezig hielden met het onderzoek. Deze werkgroepen kwamen eens in de zoveel tijd bij elkaar om de ontwikkelingen te bespreken. In deze werkoverleggen werd uitgegaan van horizontaal leiderschap, co-creatie. De werkgroepen waren multidisciplinair, waardoor er ook vanuit verschillende invalshoeken werd gekeken naar de vraagstelling. Dit heeft ook bijgedragen aan mijn ontwikkeling en verbreding van mijn kennis.

Uiteindelijk is er samen met de werkgroepen een interventie ontwikkeld voor de werknemers van Royal FloraHolland Eelde. Het onderzoek staat onderaan in de bijlage onder de naam 'Beroepsproduct'. Mijn ontwikkeling en handelen staat in de bijlage onder de naam 'Beroepsprestatie'. 

 

Samenvatting van het onderzoek:

Vanuit de gemeente Tynaarlo is een lokaal Preventieakkoord opgesteld met stakeholders en bewoners uit de gemeente. In dit lokale Preventieakkoord zijn onderzoeksresultaten van de GGD Drenthe gebruikt om problemen of verbeterpunten in de gemeente aan het licht te brengen. Een van de problemen is dat overgewicht steeds vaker voorkomt bij bewoners in de gemeente Tynaarlo. Om dit probleem aan te pakken zijn er verschillende doelstellingen opgesteld door een werkgroep die zich bezig houdt met het thema Gezond Gewicht. Een van de manieren waarop de werkgroep het probleem van het toenemende overgewicht wil aanpakken is om het belang van een gezonde leefstijl meer te benadrukken onder de inwoners van de gemeente Tynaarlo. Dit willen ze doen via grote bedrijven in de gemeente Tynaarlo. Bij deze bedrijven werken vaak veel inwoners van de gemeente.

Het onderzoek wordt gedaan bij Royal FloraHolland Eelde. Het doel van dit onderzoek is om te achterhalen op wat voor manier je werknemers binnen grote bedrijven het beste kunt stimuleren om een gezonde leefstijl te volgen en hoe je  bewustwording kunt creëren van het belang van een gezonde leefstijl. Hiervoor is de volgende onderzoeksvraag opgesteld: Hoe kunnen we werknemers binnen Royal FloraHolland Eelde stimuleren om een gezonde leefstijl te volgen, teneinde het bewustwordingsproces t.a.v.  een gezonde leefstijl in gang te zetten?

Om antwoord te kunnen geven op de onderzoeksvraag is er gekeken naar het vitaliteitsbeleid en de gevolgen die een gezonde leefstijl op de werknemers kunnen hebben. Ook is er rekening gehouden met de wensen en behoeften van de werknemers en het bedrijf. De onderzoeksresultaten zijn gevonden aan de hand van een enquête onder de werknemers, gesprekken met personen binnen Royal FloraHolland Eelde en literatuuronderzoek.

Uit de onderzoeksresultaten is gebleken dat wanneer een bedrijf een actief vitaliteitsbeleid voert de werknemers meer worden gestimuleerd om een gezonde leefstijl aan te nemen. Zo hebben bedrijven die een actief vitaliteitsbeleid voeren vaak een lager ziekteverzuim dan bedrijven die dit niet doen. Met de resultaten uit de enquête en het literatuuronderzoek is er ook een interventie georganiseerd voor de werknemers. Voor het organiseren van een interventie voor de werknemers is gebleken dat activiteiten meer worden gewaardeerd dan voorlichtingen. Daarnaast werkt promotie via leidinggevende beter dan via poster, flyers of het personeelsblad.  

Op basis hiervan wordt aanbevolen om een actief vitaliteitsbeleid te voeren. Bij dit vitaliteitsbeleid is het van belang om de werknemers zoveel mogelijk te betrekken in het proces en bij het organiseren van activiteiten. Zo wordt er eigenaarschap gecreëerd en hebben de werknemers niet het gevoel dat de activiteiten van boven af worden opgelegd. De activiteiten moeten laagdrempelig zijn en het liefst op locatie bij het bedrijf.  Om de activiteiten onder de aandacht te brengen bij de werknemers is het belangrijk om de leidinggevende van elke afdeling intensief te betrekken bij de activiteiten, zodat zij het bij de werknemers kunnen promoten. Op deze manieren wordt een gezonde leefstijl gestimuleerd bij werknemers.

Beroepsproduct Ermin Imelman
Word – 6,1 MB 53 downloads
Beroepsprestatie Ermin Imelman
Word – 5,2 MB 50 downloads